30/3/17

ADHESIÓ DE CGT Deixa de ser una illa a la campanya de suport encausdes Cas Bemba

 DAVANT LA REPRESSIÓ: LLUITA I SUPORT MUTU

#JotambéestavaalBemba 14 ANYS DESPRÉS ENS VOLEN EMPRESONAR


Deixem de ser una illa-CGT Ensenyament Tarragona, ens hem adherit al manifest de suport a les encausades pel Cas Bemba https://jotambeestavaalbemba.wordpress.com/llista-dadhesions/

El proper 24 d’abril de 2017 comença a Sabadell el judici de l’anomenat Cas Bemba, que per a molta gent ha estat considerat un dels primers episodis del que des d’aleshores es va anomenar “Estil Bustos”. 

                               CLICA AQUÍ PER ADHERIR-TE AL MANIFEST

Sabeu què va passar?


Es jutgen uns fets succeïts ara fa 14 anys, la nit del 27 de setembre de 2003. Aquella nit se celebrava la festa de clausura del Bemba, un conegut bar del centre de la ciutat on s’hi acostumava a trobar el jovent més crític a l’estil autoritari i dèspota de l’alcalde Bustos. Degut a la gran afluència de joves que volien acomiadar-se del bar, l’acte va ser molt concorregut, i el carrer del bar es va omplir. De forma incomprensible, l’Alcalde Manuel Bustos, el seu germà Paco Bustos i la seva mà dreta, Josep Ayuso, van desplaçar-se fins a pocs metres del bar, acompanyats de la recent estrenada “Unitat d’Intervenció ràpida” de la policia municipal, amb l’objectiu de dissoldre sense mediació una concentració pacífica i festiva, amb el pretext que estava ocasionant un excés de soroll. La voluntat de l’alcalde, els regidors i els caps policials de desallotjar el carrer sense mediació va fer que una festa que s’estava desenvolupant sense cap mena d’incident acabés amb enfrontaments, càrregues policials indiscriminades, amb l’ús de material antiavalot, desenes de ferits, desperfectes en el mobiliariurbà, l’assalt de la policia a altres bars de la ciutat i, finalment, 11 detinguts.
 
L’actuació policial no va ser fruït d’una mala gestió puntual sinó que, més aviat, va respondre al tarannà habitual, poc dialogant, de l’Alcalde. La desproporció en l’ús de la força per part de la policia municipal fa pensar en una actuació amb voluntat de reprimir un sector crític amb el govern Bustos. Aquesta idea es reforça pel fet que el consistori va denunciar els onze joves detinguts, donant credibilitat a atestats policials falsos.

En canvi, la ciutadania sí que va entendre aquells fets com un acte autoritari i al cap depocs dies 3000 persones es van manifestar pels carrers de Sabadell denunciant les detencions aleatòries però dirigides, la violència exercida per part de la policia, i demanant l’absolució dels detinguts. La campanya de suport als detinguts va seguir amb desenes d’actes celebrats per tota la ciutat, amb mostres de recolzament per part de moltes persones destacades del teixit associatiu local de Sabadell (Associacions veinals, entitats culturals, partits polítics, etc.), així com d’altres personalitats destacades. Malgrat això, l’equip Bustos no va voler retirar les denuncies ni buscar una solució mediada en aquest cas. Tot al contrari: va contractar amb diners públics advocats com Cristobal Martell, conegut per defensar delictes econòmics i fiscals en els casos Pujol, Messi, Núñez i Navarro, etc”

Ara, 14 anys després, es jutgen els fets del 27 de setembre i 11 persones afronten penes de fins a dos anys i mig de presó per desobediència, atemptat contra la autoritat, entre d’altres. Alhora, cal subratllar que, tots els càrrecs polítics responsables dels fets (Manuel Bustos, Paco Bustos i Josep Ayuso) han estat posteriorment encausats en múltiples casos de corrupció i tràfic d’influències, cosa que indica que l’autoritarisme de l’alcalde Bustos anava dirigit a controlar els diversos àmbits de la vida política local.

Els detinguts del Bemba i el conjunt d’entitats i persones sotasignants considerem que se’ns jutja per uns fets que es van desencadenar per aquesta voluntat de control de l’exalcalde Bustos i per una actuació desmesurada de la policía. A la vegada,sabem que, per sort, la ciutat ha passat pàgina del conegut “Estil Bustos”. Però també creiem que cal fer memòria i no oblidar què ha passat, per a que l’autoritarisme i la repressió no tornin a ser la pràctica amb que els càrrecs polítics afronten els problemes polítics. Per tots aquests motius, demanem la lliure absolució dels 11 detinguts la nit del 27 de setembre de 2003, així com l’assumpció de la responsabilitat política de Manuel Bustos, Paco Bustos i Josep Ayuso com a principals responosables dels fets ocorreguts.

No hay comentarios:

Publicar un comentario